Prijzen PCR-Test met Reisverklaring
☝Tijdelijk hoge kortingen, Bestel Vandaag je coronatest!☝
Coronatesten in Friesland

Een betrouwbare coronatest doen in Friesland

Er zijn verschillende plekken in Friesland waar je een coronatest kan doen die betrouwbaar is. Mensen die in Dokkum wonen kunnen zich zelfs in de teststraat in Dokkum laten testen. Een corona test laten afnemen kan voor sommige mensen een spannende onderneming zijn, het is daarom ook belangrijk dat je van tevoren weet wat je te wachten staat. In dit artikel zal je alles te weten komen over het laten afnemen van een coronatest in Friesland. Dit zodat jij van tevoren weet wat je te wachten staat en hoe betrouwbaar de test is die jij gaat nemen.

Waar kun je je het best laten testen in Friesland?

Er zijn door heel het land locaties waar jij je kunt laten testen op het coronavirus. Als je op zoekt bent naar de meest betrouwbare test kun je je het best laten testen bij een locatie van de GGD. De GGD heeft ook in friesland verschillende testlocaties waar jij je kunt laten testen. Deze locaties zijn niet gericht op het maken van winst, het is een bedrijf dat werkt namens de overheid. Als je je wil laten testen bij andere locaties, bijvoorbeeld als je snel resultaat nodig hebt voor werk of als je op reis gaat, kun je bij private bedrijven terecht. Deze bedrijven vragen wel een vergoeding voor de test, maar je hebt het resultaat vaak wel sneller. Je kunt je bij de GGD niet preventief laten testen, alleen als je in direct contact bent geweest met iemand die positief is getest of als je zelf klachten hebt kun je hier terecht. Bij andere testlocaties van bedrijven is dit niet het geval. Je kunt je hier ook preventief laten testen, wat de reden van het testen dan ook mag zijn. Waar jij je het best kunt laten testen is dan ook afhankelijk van jouw huidige situatie. Wat men ervoor over heeft om zich snel te kunnen laten testen verschilt per persoon.

Een situatie waarin het noodzakelijk kan zijn om een coronatest bij een commerciële testinstantie te doen, is wanneer je een reis wilt maken. In dat geval zal je een PCR-test vakantie in Friesland moeten doen. De kosten van zo’n test liggen rond de 140 euro.

Verschillende betrouwbare testlocaties in Friesland

In Friesland zijn er een grote hoeveelheid locaties waar jij je kunt laten testen. De GGD heeft vijf verschillende locaties verdeeld over Friesland. De testlocaties van de GGD zijn erg betrouwbaar en je kunt ervan uitgaan dat het resultaat dat uit de test komt betrouwbaar is. Daarnaast kun je ook bij commerciële testlocaties ervan uit gaan dat de resultaten betrouwbaar zijn. Commerciële bedrijven kunnen een eigen laboratorium beginnen voor de tests, maar kunnen niet zomaar aan de juiste papieren komen om dit te mogen doen. Als een nieuw laboratorium testen wilt onderzoeken, moet er eerst bewezen worden dat het laboratorium betrouwbare testresultaten kan leveren. Het RIVM heeft hiervoor een speciaal testpanel samengesteld die altijd beschikbaar is voor controle. Als een laboratorium heeft bewezen dat het betrouwbare resultaten kan leveren ontvangt het laboratorium een certificaat.

Commerciële bedrijven die mensen testen leveren de resultaten van een test op basis van een gecertificeerd laboratorium dat controleert of jij corona hebt. Er moet hiervoor aan heel wat normen worden gedaan en het is daarom ook bijna onmogelijk om als bedrijf onbetrouwbare test voor te leggen aan mensen die zich laten testen.

Kosten PCR coronatest met Reiscertificaat
☝Klik hierboven voor korting - Koop Vandaag je pcr-test!☝

Wanneer moet je je laten testen?

De regels voor wanneer jij een coronatest ‘moet’ doen, zijn in heel het land hetzelfde, dus ook in Friesland. Als jij klachten hebt die corona gerelateerd zijn of in direct contact bent geweest met iemand die positief is getest moet jij je zo snel mogelijk laten testen. Bij commerciële teststraten hoef je geen verplichte klachten te hebben om je te laten testen, maar bij de GGD is dit wel nodig. Je kunt je bij de GGD laten testen als je last hebt van verkoudheid, koorts of buikklachten. Als je verkouden bent is het verstandig om vooral te letten op keelpijn, hoesten en verlies van reuk en smaak. Daarnaast is het ook verplicht om je te laten testen als je last hebt van benauwdheid of kortademigheid. Als je één of meerdere van deze klachten hebt betekent dit niet direct dat je ook besmet bent met het virus, maar dit kan wel het geval zijn. Om het zekere voor het onzekere te nemen is het dan ook verplicht om je te laten testen als je symptomen hebt die overeenkomen met het coronavirus.

Een corona test nemen in Friesland

Het maakt niet uit naar welke teststraat je gaat voor een coronatest in Friesland, de regels en test zelf zullen op deze locaties overal wel redelijk hetzelfde zijn. Tijdens de test zelf wordt er met een wattenstaafje wat slijm achter uit je keel en je neus gehaald om te achterhalen of het virus zich in je slijm bevindt. De test van de GGD wordt vergoed door de overheid en je zult dan dus ook niks ter plekke hoeven te betalen. Bij teststraten wordt er overal afstand gehouden van elkaar en de persoon die je zal testen zal helemaal ingepakt zijn zodat de test veilig kan worden afgenomen. Na de test wordt er van je verwacht dat je direct naar huis gaat en binnen blijft tot je de uitslag hebt van de test.

Tot je uitslag hebt van de test is het belangrijk om afstand te houden van je gezinsleden of huisgenoten. Daarnaast is het verstandig om zelf contact op te nemen met mensen waarmee je veel in contact bent geweest om ze op de hoogte te stellen. Ook Al ben je misschien niet besmet met het virus, in de tijd dat jij nog geen resultaat hebt van de test kunnen vrienden en familie eventueel wel andere mensen besmetten. De rest van je familie is ook verplicht om binnen te blijven als ze milde corona klachten hebben of als jij of iemand anders al positief is getest op corona.

Wat gebeurd er als ik positief test op corona?

Als jij een positieve testuitslag krijgt, betekent dit dat je besmet bent met het virus en de komende periode geen contact meer mag hebben met de buitenwereld. Of jij je nou laat testen bij de GGD of bij een commercieel bedrijf maakt in dit geval niet uit. Als een arts of medisch lab een positieve uitslag heeft zijn ze verplicht om dit door te geven aan het RIVM. Deze zullen dit doorgeven aan de GGD en zij zullen contact met je opnemen over het verdere verloop van je incubatietijd. De GGD zal contact met je opnemen over de thuis quarantaine die je zal moeten volgen totdat het virus uit je lichaam is en ook verschillende andere vragen stellen.

Zo zul je moeten doorgeven met wie je in direct contact bent geweest gedurende de laatste dagen voordat je bent besmet. Er zal door de GGD contact worden genomen om deze personen op de hoogte te stellen van de situatie en te laten weten dat ze zich ook moeten laten testen. Daarnaast zal de GGD verschillende keren contact met je opnemen om op de hoogte te blijven van hoe het gaat met je. Ze willen graag weten wat voor klachten je hebt en hoe je je voelt in het algemeen. Je zal duidelijke regels krijgen over wat je wel en niet mag, één van de regels is dat je ook binnenshuis afstand moet houden van elkaar en je zult zoveel mogelijk tijd op je eigen kamer moeten besteden.

De komst van een L-locatie in Leeuwarden

GGD friesland is sinds kort geleden gestart met een betrouwbare antigeen-sneltest. Door de sneltesten worden de wachttijden korter en weet jij eerder wat de uitslag is van een test. De sneltest is niet voor iedereen geschikt en zullen ook alleen worden ingezet als het veilig en betrouwbaar kan gebeuren. Als je een bezoek brengt aan de L-locatie in Leeuwarden krijg je de uitslag alsnog niet direct te horen, maar je zult deze binnen enkele uren ontvangen. Bij een normale test is dit tussen de 24 en 48 uur. De uitslag van een antigeen-sneltest krijg je digitaal of telefonisch doorgegeven. Het voordeel van deze test is ook dat de GGD sneller kan beginnen met het starten van een bron- en contactonderzoek om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Quarantaine als je positief bent getest

Om de verspreiding van het virus te voorkomen is het verplicht om in quarantaine te gaan. Er wordt door de GGD vaak minimaal 10 dagen aangehouden vanaf het moment dat je de eerste klachten had. Het kan zijn dat je al eerder geen klachten meer hebt of het juist langer duurt, maar meestal zal je quarantaine niet ingekort worden door de GGD. Voor je uit thuis quarantaine mag moet je 24 uur geen klachten hebben gehad en ook mensen bij jouw thuis mogen geen klachten hebben. De meeste mensen zullen niet erg ziek worden van het virus, dit geldt vooral voor jongeren en mensen met een sterk immuunsysteem. Ook kan het zo zijn dat de klachten tijdens de quarantaine erger worden, in dit geval is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts om te horen wat hij of zij te zeggen heeft. Dit doe je natuurlijk vanuit huis via de telefoon om de verspreiding van het virus te voorkomen. Als de klachten echt extreme vormen aannemen en je hebt bijvoorbeeld last met ademhalen is het verstandig om contact op te nemen met 112. Deze mensen zullen precies weten wat je het best kunt doen omdat ze in de afgelopen tijd al heel veel andere mensen hebben meegemaakt met hetzelfde probleem.

De betrouwbaarheid van een bloedtest

Je kunt je ook laten testen op corona als je helemaal geen klachten hebt op dit moment of het niet nodig hebt om ergens naar toe te gaan. Als je wil weten of je ooit besmet bent met het coronavirus kun je een bloedtest doen. In deze test wordt er gekeken naar of er antistoffen van het coronavirus in je bloed zitten. Als dit wel het geval is ben je al besmet geweest met het virus in het verleden. De betrouwbaarheid van de test is redelijk voor als je wil weten of je in het verleden besmet bent met corona. Echter heeft de test volgens virologen geen enkele zin als je wil weten of je op dit moment corona hebt of niet. Er wordt met een corona test van de GGD gekeken naar of jij virusdeeltjes in je lichaam hebt en niet of er antistoffen in je lichaam zitten. Daarnaast wordt er door 20% van de mensen geen antistoffen aangemaakt na het krijgen van het virus. Hierdoor is de bloedtest een stuk minder betrouwbaar en zijn er ook maar weinig bedrijven die een bloedtest voor corona aanbieden.

Coronatesten in Friesland

Tips om het virus te vermijden

Als jij de kans om het coronavirus niet op te lopen zo klein mogelijk wil houden is het belangrijk om je aan alle maatregelen te houden. Door voldoende afstand te houden en je mondkapje te dragen help je niet alleen jezelf maar ook de mensen om je heen. Met de maatregelen wordt contact al zo veel mogelijk beperkt, maar als jij ouder bent en een zwakker immuunsysteem hebt kan zelfs die ene persoon per dag die je te gast mag hebben het verschil maken. Hoe meer mensen je ziet en hoe vaker je contact hebt met deze mensen hoe groter de kans is dat je het virus oploopt. Zolang je je aan de regels houdt mag je natuurlijk wel contact hebben met mensen, maar het is niet verplicht. Je kunt er ook zelf voor kiezen om contact te vermijden en bijvoorbeeld de boodschappen laten bezorgen.

Als je toch contact wil hebben met mensen is het verstandiger om met deze persoon in de buitenlucht wat te gaan doen. De kans dat je het virus oploopt of overgeeft is in de buitenlucht een stuk kleiner dan binnen in huis. Verder is het ook verstandig om zo veel mogelijk vanuit huis te werken. Er kan tegenwoordig veel via online programma’s geregeld worden en als dit niet kan is er vaak wel iemand die het werk wat er gedaan moet worden voor je kan doen. Het virus kan je misschien wel in vervelende situaties brengen waar je normaal helemaal niet over zou nadenken, maar de gezondheid van jezelf en familie is voor veel mensen belangrijker. Dit zullen je werkgever en ook andere mensen om je heen vast wel begrijpen. Verder is het slim om een teststraat bij jou in de buurt te zoeken zodat je weet waar je naartoe moet voor het doen van een coronatest. Als je bijvoorbeeld in Drachten woont, kun je het best kijken naar de teststraat in Drachten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top