Prijzen PCR-Test met Reisverklaring
☝Tijdelijk hoge kortingen, Bestel Vandaag je coronatest!☝
coronatest Leeuwarden

Corona testlocaties in Leeuwarden

Er zijn in Leeuwarden verschillende testlocaties om je op het coronavirus te laten testen. Ook in andere delen van Friesland kun je een coronatest doen. Als je een coronatest Friesland wilt doen, heb je dus verschillende opties. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat is echter niet bij alle testlocaties hetzelfde. Zo zijn er GGD teststraten en commerciële teststraten die verschillen van elkaar. Ook zijn er verschillen in de wachttijden voor wanneer je je kan laten testen en voor hoelang je moet wachten totdat je het resultaat hebt van een coronatest in Leeuwarden. Toch zal er over het algemeen niet veel verschillen aan de locaties zelf. De tests zijn vergelijkbaar en iedereen moet zich aan dezelfde regels houden.

Testlocaties GGD in Leeuwarden

Er zijn in Leeuwarden twee verschillende testlocaties van de GGD. De eerste testlocatie is te vinden in het noorden, het adres hiervan is Brandemeer 9. De tweede testlocatie van de GGD is meer in het westen van Leeuwarden en het adres hiervan is Harlingertrekweg 58. De wachttijden voor een GGD testlocatie kunnen langer zijn dan bij commerciële bedrijven, maar het voordeel van de GGD is dat het gratis is.

Meer over de GGD

De GGD is een bedrijf dat vanuit het RIVM door heel het land bezig is het met het testen van mensen die mogelijk besmet zijn met het virus. Het RIVM is de overheidsinstantie die op dit moment voornamelijk bezig is met het bestrijden van het coronavirus. Ze houden alles bij wat er maar te weten valt over het coronavirus. Het is een bedrijf dat niet gericht is op het maken van winst, maar op het gezond houden van de bevolking en het in kaart brengen van het aantal besmette mensen. Daarnaast houden ze contact met je als je positief bent getest, of dit nou bij een commercieel bedrijf is of bij de GGD. Iemand van de GGD zal contact met je opnemen om te vragen met wie je in direct contact bent geweest in de dagen voordat je de test hebt genomen. De personen waarmee je in direct contact bent geweest, moeten zich ook laten testen om het verspreiden van het virus tegen te gaan.

Verschillende sneltest locaties in Leeuwarden

Naast de testlocaties van de GGD zijn er in Friesland en ook in Leeuwarden verschillende sneltest locaties, waar je altijd terecht kunt als je je wil laten testen. De teststraten die deze tests afnemen zijn commerciële bedrijven die wel gericht zijn op het maken van winst. In tegenstelling van de GGD komen er dus wel kosten bij kijken als je je wil laten testen. Het voordeel van de testlocaties van commerciële bedrijven is dat de wachttijden vaak een stuk korter zijn en je kunt je altijd laten testen. Om je bij een GGD testlocatie te laten testen is het verplicht om bepaalde klachten te hebben die overeenkomen met die van het coronavirus. Of jij symptomen hebt van het virus maakt voor commerciële bedrijven niet uit, hoe meer tests zij afnemen hoe meer winst het bedrijf maakt. Ook kun je bij deze bedrijven een bewijs mee krijgen dat je negatief bent getest zodat je bijvoorbeeld kan reizen of naar bepaalde evenementen kan.

Verschil tussen sneltest locaties en ander testlocaties

Er zijn meerdere verschillen tussen de sneltest locaties in Leeuwarden en de normale testlocaties. Naast dat er een verschil is in kosten wat al eerder is aangekaart, is er ook een groot verschil in wanneer je de uitslag van de test krijgt. Bij sneltest locaties in Leeuwarden krijg je de resultaten namelijk al vaak binnen een uur. Bij de testlocaties van de GGD krijg je de uitslag meestal na ongeveer 48 uur. De kosten van een sneltest zijn vaak rond de 60 euro, maar je kunt hierdoor wel twee dagen quarantaine besparen als je uiteindelijk negatief test. Het is namelijk verplicht om gedurende de tijd dat je moet wachten op de uitslag elk contact met andere te vermijden. Daarnaast is het bij de testlocaties van de GGD in Leeuwarden vaak zo dat je meerdere dagen moet wachten voordat je überhaupt een afspraak kan maken om je te laten testen. Het is een stuk drukker bij deze teststraten en als je je met spoed wil laten testen kan het beter zijn om naar een sneltest locatie te gaan.

Kosten PCR coronatest met Reiscertificaat
☝Klik hierboven voor korting - Koop Vandaag je pcr-test!☝

Wanneer is het belangrijk om je te laten testen?

Je kunt je tegenwoordig laten testen wanneer je maar wilt. Echter, er zijn ook momenten waarop je eigenlijk verplicht bent om je te laten testen. Dit heeft de overheid besloten om de verspreiding van het virus tegen te gaan en de gezondheid van de bevolking te beschermen. Als jij één of meerdere symptomen hebt die kunnen duiden op dat jij het virus in je lichaam draagt dan is het belangrijk om een PCR-test of sneltest in Leeuwarden te doen. Er zijn verschillende klachten die je ook zult ondervinden als je griep hebt zoals keelpijn, verkoudheid en hoesten. Daarnaast zijn er ook nog enkele andere symptomen van het virus, namelijk: koorts of een verhoging, benauwdheid of kortademigheid, verlies van smaak en/of reuk en tenslotte kun je last krijgen van buikklachten. Als je merkt dat je last hebt van één van deze symptomen of in direct contact bent geweest met iemand die positief is getest, dan is het belangrijk om je zo snel mogelijk te laten testen. Totdat jij negatief bent getest is het belangrijk om al het contact te vermijden, ook binnenshuis, zodat je het virus niet overgeeft aan anderen.

Hoe gaat een coronatest te werk?

Een coronatest in Leeuwarden zal er op elke locatie ongeveer hetzelfde te werk worden gegaan. Er zal in de teststraat een monster worden genomen van het slijm in zowel je neus als in je mond. Dit zal worden gedaan met een soort wattenstaafje en dit zal gedaan worden door iemand die helemaal beveiligd is tegen het virus. De test zelf duurt niet lang, na hooguit 2 minuten kun je de teststraat in Leeuwarden weer verlaten. Als je op de locatie van de teststraat aan komt is het belangrijk dat jij je kunt legitimeren en kunt laten zien op welke tijd je een afspraak hebt. Het is belangrijk dat je op de afgesproken tijd komt om drukte op deze locaties tegen te gaan. Hoe drukker het op dit soort locaties is, hoe sneller het virus kan worden overgegeven. Na het afnemen van de corona test zul je enkele informatie krijgen over het verdere verloop. Je zult een informatief blaadje mee krijgen en het is belangrijk dat je deze even doorneemt. Verder wordt er van je verwacht dat je na de test direct naar huis gaat en binnen blijft totdat je een negatieve uitslag hebt ontvangen.

Wat als je positief test?

Als je positief test maakt het niet uit of jij je bij een commercieel bedrijf hebt laten testen of bij de GGD. Er zal hoe dan ook contact met je worden opgenomen vanuit de GGD. Alle commerciële bedrijven zijn namelijk verplicht om de positieve tests door te geven aan het RIVM. Zo kan de overheid goed op de hoogte blijven van de verspreiding van het virus en gepast maatregelen samenstellen om het virus tegen te gaan. Als je positief bent getest zul je in thuis quarantaine moeten totdat het virus weer uit je lichaam is. Het virus kan maximaal 14 dagen worden overgegeven aan andere personen en dit is dus ook de maximale tijd dat je binnen kan zitten. Vaak wordt er vanuit de GGD gezegd dat je als je na een week 24 uur geen klachten meer hebt gehad je weer uit quarantaine mag. Als dit niet het geval is dan blijf je gewoon binnen tot de quarantaine voorbij is en je helemaal geen klachten meer hebt. 

coronatest Leeuwarden

Als je positief bent getest is het ook belangrijk voor de mensen waar je in direct contact mee bent geweest om zich te laten testen. Zeker voor je gezin of de mensen waarmee je woont is het nodig om dit te doen. Totdat je huisgenoten negatief zijn getest zijn ze ook verplicht om binnen te blijven en afstand te houden van andere mensen. Als huisgenoten van je milde klachten hebben die kunnen duiden op het virus, ook al zijn ze net negatief getest is het toch verplicht om thuis te blijven. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat je na het testen het virus toch op de een of andere manier hebt overgebracht.

L-testlocatie in Leeuwarden

In Leeuwarden is er enkele maanden geleden een grootschalige test locatie geopend. Deze testlocatie is te vinden in het WTC Expo in Leeuwarden op de L-testlocatie. Er kunnen hier rond de 1700 mensen per dag worden getest en je kunt je op verschillende manieren laten testen. Er kunnen hier 1275 mensen worden getest per dag via een snelle antigeentest en 425 met de gangbare PCR-test. Doordat de GGD in Friesland er voor kiest om beide test te gebruiken kunnen ze meer mensen zoals jou helpen. Toch kiezen veel mensen er toch voor om een coronatest te doen bij een commerciële teststraat zoals de teststraat Dokkum. Welke test het beste is voor jouw is afhankelijk van je huidige situatie, wat deze is wordt bepaald door de GGD. Als jij in de zorg werkt zul je bijvoorbeeld altijd een PCR-test krijgen omdat je werkt met kwetsbare mensen. Hoe eerder ze weten of je het virus in je lichaam hebt hoe eerder ze de kwetsbare mensen waarmee jij in aanraking bent geweest kunnen helpen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top